Morele schadevergoeding (smartengeld)aan banden

(België)

Het wordt moeilijker om via de rechtbank smartengeld te krijgen als een familielid sterft door een ongeval of een misdaad. Dat schrijft De Standaard.


Stiefouders en -kinderen, feitelijk gescheiden partners, schoonouders en -kinderen, verloofden: ze komen niet meer voor in de nieuwe indicatieve tabel voor de smartengeld schadevergoedingen.

Voor rechters is die tabel de leidraad als ze moeten oordelen in zaken waarbij slachtoffers of nabestaanden een geldsom eisen voor de geleden schade of verlies. Een typisch voorbeeld hiervan zijn verkeersongevallen, maar de tabel geldt ook voor de familie van een slachtoffer van moord en een medische fout. Het gaat om een paar duizend dossiers per jaar. Gewoonlijk keert een verzekering de schadevergoedingen uit.

"Voortaan is de lijst van nabestaanden die sowieso recht hebben op een schadevergoeding, beperkt tot het kerngezin", zegt Walter Peeters, eremagistraat bij onder meer het Comité P. Het gaat alleen nog over partners, kinderen, ouders, broers en zussen, grootouders en kleinkinderen. In de vorige editie was de lijst langer en niet beperkend. Iedereen die een band had met de overledene, had daardoor zo goed als zeker recht op een vergoeding. In de nieuwe tabel staat: "Elke nabestaande moet het bewijs geven van een specifieke affectieve band. Dat geeft dan mogelijk recht op een vergoeding tussen 1.500 en 5.000 euro." De forfaitaire bedragen voor een morele schadevergoeding blijven gelijk: het minimum blijft 1.250 euro, het maximum 12.500 euro. (DLA)
 
bron: knack.be 12 oktober 2012

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

 • Nieuws

 • Smartengeld in Belgie aan banden

  Smartengeld in Belgie aan banden

  04 juni 2013

  Lees meer

 • Mogelijkheid smartengeld beperkt voor nabestaanden (Belgie)

  Mogelijkheid smartengeld beperkt voor nabestaanden (Belgie)

  12 oktober 2012

  Lees meer

 • Times betaalt politieblogger smartengeld

  Times betaalt politieblogger smartengeld

  01 oktober 2012

  Lees meer

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook