Smartengeld in België aan banden

BRUSSEL - In België wordt de mogelijkheid beperkter voor nabestaanden om via de rechter een vergoeding te ontvangen wegens morele schadevergoeding, smartengeld.

Nabestaanden en smartengeld

Daar waar voor heen stiefouders en -kinderen, feitelijk gescheiden partners, schoonouders en -kinderen en verloofden aanspraak konden maken op een morele schadevergoeding bij overlijden van een naaste, zijn de mogelijkheden ingeperkt. In de nieuwe indicatieve tabel voor de schadevergoedingen staan zij niet meer opgenomen.

Deze tabel wordt door rechters gehanteerd in situaties waarin nabestaanden of slachtoffers een schadevergoeding eisen voor de geleden schade of verlies. Het meest voorkomend zijn verkeersongevallen, maar ook kan hieronder vallen een medische fout of mishandeling. Het gaat om een paar duizend zaken per jaar waarin gewoonlijk de aansprakelijke  verzekeraar de schadevergoedingen uitkeert.

In grote lijnen is er voor gekozen de indicatieve lijst van nabestaanden te beperken tot directe naasten (kerngezin). 
Vorderingsgerechtigden zijn dan alleen nog de partners, ouders, kinderen, broers en zussen, grootouders en kleinkinderen. Voorheen was de lijst langer en niet beperkend.

Wel is het zo dat nabestaanden die niet op de lijst voorkomen moeten het bewijs geven van een specifieke affectieve band. Dat geeft dan mogelijk recht op een vergoeding tussen 1.500 en 5.000 euro.'
 
De vastgestelde bedragen voor een morele schadevergoeding, smartengeld blijven gelijk: het minimum blijft 1.250 euro, het maximum 12.500 euro.


12-10-2012

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

  • Nieuws

  • Smartengeld in Belgie aan banden

    Smartengeld in Belgie aan banden

    04 juni 2013

    Lees meer

  • Mogelijkheid smartengeld beperkt voor nabestaanden (Belgie)

    Mogelijkheid smartengeld beperkt voor nabestaanden (Belgie)

    12 oktober 2012

    Lees meer

  • Times betaalt politieblogger smartengeld

    Times betaalt politieblogger smartengeld

    01 oktober 2012

    Lees meer

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook