Geen smartengeld imam in Fitna


De Stichting Vrienden van de PVV hoeft een imam die voorkwam in de film Fitna van Geert Wilders geen 55.000 euro te betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep besloten.

De imam Fawaz Jneid vindt dat zijn portretrecht is geschonden. Hij vindt ook dat hij in de film onterecht is neergezet als boegbeeld van het islamitisch extremisme in Nederland. Daardoor zou hij in zijn eer en goede naam zijn aangetast. Het gerechtshof is het daar niet mee eens.

In Fitna werden beelden vertoond van de aanslagen op de Twin Towers in New York. Even later was een fragment te zien uit een interview van de imam in het tv-programma Netwerk. Daarin zei hij: "Je mag in Nederland bijvoorbeeld overspelig zijn of homo. Maar ik voel me niet geroepen om daaraan mee te doen, want de islam vindt zoiets een misdaad."

Volgens de imam werd zo de suggestie gewekt dat hij oproept tot geweld. Het gerechtshof vindt van niet, omdat er tussen de beelden van de Twin Towers en zijn citaat duidelijk van onderwerp werd veranderd, namelijk van islamitisch extremisme wereldwijd naar de gevolgen van de islam in Nederland.

Imam Fawaz Jneid is omstreden. Hij werd door de Haagse As-Soennah moskee ontslagen, omdat hij de goede naam van de moskee met een aantal uitspraken heeft beschadigd. Over de vermoorde filmmaker Theo van Gogh zei hij: "Oh God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen." Ook wenste hij oud Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali kanker in haar hersenen toe.

Bron: NOS 1 aug 2012

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

 • Nieuws

 • Smartengeld dubbele nationaliteit

  Smartengeld dubbele nationaliteit

  26 januari 2021

  Lees meer

 • Geen smartengeld KLM reiziger om onderbroekbom

  Geen smartengeld KLM reiziger om onderbroekbom

  11 juni 2013

  Lees meer

 • Geen smartengeld Imam in Fitna

  Geen smartengeld Imam in Fitna

  01 augustus 2012

  Lees meer

 • Smartengeld na emotionele schade door stopzetten schuldhulp traject Nijmegen

  Smartengeld na emotionele schade door stopzetten schuldhulp traject Nijmegen

  24 oktober 2010

  Lees meer

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook