Geen smartengeld voor KLM reiziger om onderbroekbom

Een Amerikaanse rechter heeft een eis tot een schadevergoeding tegen de KLM afgewezen die door een passagier was ingediend omdat hij op Eerste Kerstdag 2009 psychische en emotionele schade zou hebben opgelopen.

Op weg van Amsterdam naar Detroit voorkwam hij, samen met andere passagiers, dat A. een onderbroekbom tot ontploffing bracht aan boord van het KLM-toestel.

Rechter Colleen McMahon oordeelde dat de rechtbank in New York niet bevoegd is over de zaak tegen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij te oordelen. Volgens de Conventie van Warschau, die de aansprakelijkheid in het internationale luchtverkeer regelt, kan de passagier, zijn eis tegen de KLM alleen indienen in Nederland of in Ghana, waar hij zijn ticket heeft gekocht.

Schadevergoeding Luchtvaartmaatschappij KLM

De uitspraak geldt niet voor de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines, waartegen de passagier ook een eis tot schadevergoeding heeft ingediend. Delta kocht in 2008 Northwest Airlines, waarmee KLM samenwerkte. De passagier beschuldigt KLM en Delta van strafbare nalatigheid, omdat zij een ticket hebben verkocht aan de passagier A, hoewel er signalen waren dat hij criminele bedoelingen had.

De bom die de Nigeriaan in zijn onderbroek had verstopt, veroorzaakte een brandje maar geen explosie. Het vliegtuig vervoerde 290 mensen. A. is vorig jaar in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld.

bron AD 11-6-2013

Aansprakelijkheid luchtvaartmaatschappij KLM smart

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

 • Nieuws

 • Smartengeld dubbele nationaliteit

  Smartengeld dubbele nationaliteit

  26 januari 2021

  Lees meer

 • Geen smartengeld KLM reiziger om onderbroekbom

  Geen smartengeld KLM reiziger om onderbroekbom

  11 juni 2013

  Lees meer

 • Geen smartengeld Imam in Fitna

  Geen smartengeld Imam in Fitna

  01 augustus 2012

  Lees meer

 • Smartengeld na emotionele schade door stopzetten schuldhulp traject Nijmegen

  Smartengeld na emotionele schade door stopzetten schuldhulp traject Nijmegen

  24 oktober 2010

  Lees meer

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook