Smartengeld voor bijhouden dubbele nationaliteit

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat over de bescherming en privacy van persoonsgegevens. De AP houdt toezicht op de verwerking van persoonsgegevens.

Zo kwam aan het licht dat bedrijven en organisaties soms bijhouden wanneer iemand een dubbele nationaliteit heeft. In voorkomende gevallen wordt dit gezien als onrechtmatig.

Onrechtmatige daad en smartengeld

De Autoriteit Persoonsgegevens pleit voor het betalen van een smartengeldbedrag aan mensen van wie op onrechtmatige wijze de persoonsgegevens zijn vastgelegd.

Het is wettelijk niet toegestaan persoonsgegevens van burgers bij te houden, zoals de dubbele nationaliteit maar ook oneigenlijke fraudesignalen. Dit laatste deed de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire. Er werden fraudelijsten bijgehouden over burgers zonder dat ze dat wisten, waardoor ze nergens voor hulp konden aankloppen omdat de onterecht voor fraudeur werden aangezien.

Het voorstel tot het betalen van een smartengeldbedrag is voorgelegd aan de Kamercommissie. Nu kan het bedrijf of de overheid wel een boete worden opgelegd. Deze boete belandt echter in de staatskas en komt niet bij de burger terecht.

De Autoriteit Persoonsgegevens bedrijven en overheden kunnen verplichten een smartengeldbedrag te betalen als zij op onrechtmatige wijze persoonsgegevens bijhouden. Hierbij kan het gaan om het bijhouden van een dubbele nationaliteit maar ook andere situaties zijn denkbaar. Om dit mogelijk te maken zou een wetswijziging nodig zijn aldus de AP.

Verwezen wordt bijvoorbeeld naar de rapper Typhoon. Hij klaagde in de media dat hij opvallend vaak wordt staande gehouden als hij in zijn auto rijdt voor controle door Politie. Hoewel er geen sprake is van een overtreding en geen bekeuring wordt gegeven, lijkt het er op dat hij wordt staande gehouden door de combinatie jonge leeftijd, dure auto en mogelijk huidskleur, zo kopte NOS in het verleden.

De Autoriteit Persoonsgegevens is druk bezig met er voor te zorgen dat de Belastingdienst en andere organisaties de systemen opschonen van gegevens zoals dubbele nationaliteit, vage signalen van vermoedens van fraude.
Vooral ook omdat deze gegevens werden gedeeld met gemeenten, woningbouwcorporaties, schuldsaneerders en banken.
Als burgers op een dergelijke lijst terecht komen, dan moet dat binnen 3 dagen aan hen worden medegedeeld. Dit gebeurt niet en voortdurend toezicht houden daarop is onmogelijk. Dit vormt een lacune in de rechtsbescherming.

Advies smartengeldbedrag

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld, of wilt u de hoogte weten van het smartengeldbedrag. Bel dan vrijblijvend 0800-4455000 voor letseladvies.

Of plaats een terugbelverzoek >>

 

 

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

 • Nieuws

 • Smartengeld dubbele nationaliteit

  Smartengeld dubbele nationaliteit

  26 januari 2021

  Lees meer

 • Geen smartengeld KLM reiziger om onderbroekbom

  Geen smartengeld KLM reiziger om onderbroekbom

  11 juni 2013

  Lees meer

 • Geen smartengeld Imam in Fitna

  Geen smartengeld Imam in Fitna

  01 augustus 2012

  Lees meer

 • Smartengeld na emotionele schade door stopzetten schuldhulp traject Nijmegen

  Smartengeld na emotionele schade door stopzetten schuldhulp traject Nijmegen

  24 oktober 2010

  Lees meer

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook