Smartengeld na ongeluk niet van invloed op eigen bijdrage

Slachtoffers van een ongeluk die een (im)materiele schadevergoeding ( smartengeld ) hebben ontvangen, hoeven niet te vrezen voor een hogere eigen bijdrage.

Enkele kamerleden van D66 en PvdA betogen het onrechtvaardig te vinden als slachtoffers die een schadevergoeding ontvangen door een ongeluk of medische misser, daardoor een hogere eigen bijdrage moeten betalen als ze aanspraak maken op voorzieningen (WMO / AWBZ).

De schadevergoeding wegens het letsel uit een ongeluk is geen vermeerdering van het vermogen. Er wordt op gewezen dat ook op andere terreinen, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de huur- en zorgtoeslag, het smartengeld ook niet meetelt.

Letselschade vergoeding

De schadevergoeding die wordt uitgekeerd is bedoeld op (toekomstige) schade te dekken. Het kan hierbij gaan om inkomstenverlies, smartengeld, vergoeding van behandelingen of medische ingrepen, huishoudelijke ondersteuning of aanpassingen in woning of vervoersvoorziening. Deze specifieke uitkeringen moeten niet worden gebruikt om een deel van de zorgkosten zelf te betalen.

Sinds 1 januari 2013 is de eigen bijdrage in de langdurige zorg (AWBZ) niet meer alleen afhankelijk van iemands inkomen, maar ook van het eigen vermogen. Een schadevergoeding wegens opgelopen letsel kan daarom meetellen in het vermogen en leiden tot een hogere eigen bijdrage. Tot eind 2012 gold een vermogensheffing van 4 procent, die is nu 12 procent.

Ook CDA en ChristenUnie vinden dat letselschadevergoedingen niet tot het eigen vermogen moeten worden gerekend.

Meer weten over uw letselschadevergoeding?

Bel voor een vrijblijvend advies met 0800-44 55 000 of laat uw gegevens achter op het contactformulier.

 

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook