Hoogte smartengeld bij hoge dwarslaesie en overlijden slachtoffer na 3 maanden

Voor de Rechtbank Zwolle diende een deelgeschil over de hoogte van het smartengeld. Het slachtoffhoogte smartengeld in nederland te laag 0800-44 55er liep door een ongeval een hoge dwarslaesie op en overleed 3 maanden later aan de gevolgen van het ongeval.

Het letselschade slachtoffer werd aangereden op het zebrapad. Verzekeraar erkende volledige aansprakelijkheid voor de gevolgen. Het slachtoffer loopt een zeer zwaar letsel op in de vorm van onder meer een hoge dwarslaesie. 

Hoogte smartengeld

Verzekeraar en het de nabestaanden van het slachtoffer kunnen het niet eens worden over de hoogte van het smartengeld. De nabestaanden van het slachtoffer claimen een smartengeldvergoeding tussen € 150.000,- en € 300.000,-. Verzekeraar komt tot een veel lager bedrag vanwege de korte duur van lijden en biedt € 30.000 aan.

Verzekeraar, Unive, benadert het bepalen van smartengeld door het leed voor een bepaalde periode te relateren aan leeftijd en de gemiddelde levensverwachting van man of vrouw. De uitkomst wordt vervolgens teruggebracht, waarbij de duur van het leed heeft te gelden als een wegingsfactor in beperkende zin. Het aanvankelijk door UnivĂ© aangeboden bedrag aan smartengeld van € 5.000,- acht de rechtbank voor het aangedane leed, zoals hieronder vermeld, mede gelet op haar (naar mag worden aangenomen) goede economische positie, onbegrijpelijk. 

Smartengeld genoegdoening en compensatie

De nabestaanden van het slachtoffer met ernstig letsel starten een deelgeschillenprocedure.

De rechtbank Zwolle stelt voorop dat smartengeld een schadevergoedingsfunctie (compensatiefunctie) heeft maar ook die van genoegdoening. Voor de genoegdoeningsfunctie acht de rechtbank Zwolle in deze situatie gezien het overlijden door de ernstige letsels minder aan de orde. De rechtbank benadrukt dat het bepalen van smartengeld toegespitst hoort te zijn op het individu en de gevolgen. Het letsel in onderhavige letselschadezaak behoort tot de zwaarste categorie en heeft intens lijden met zich gebracht. Het slachtoffer heeft gezien het letsel dit lijden zeer bewust moeten ondergaan. Het gevolg is geweest dat het slachtoffer aan de letsels is komen te overlijden. 

Toekenning smartengeld in vergelijkbare situaties

De rechter te Zwolle heeft bij het bepalen van de hoogte van smartengeld gekeken naar bedrag die door rechters in vergelijkbare gevallen zijn toegekend in 2013 en 2014. De rechtbank acht een bedrag van €125.000,- billijk.

Verder veroordeeld de rechter verzekeraar in de kosten van het deelgeschil.

Vragen over smartengeld

Wilt u meer weten over het bepalen van smartengeld. Heeft u recht op smartengeld, vraag om deskundig advies. Bel voor een gratis intakegesprek 0800-44 55 000 of laat een terugbelverzoek achter.

Bron Rechtbank Overijssel | 23 februari 2015 | ECLI:NL:RBOVE:2015:944 | C-08-163324 – HA RK 14-158

Schrijf een reactie


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Schrijf een reactie

Volg ons   LinkedIn   Twitter   Facebook